De 10 dingen die ik mijn leerlingen mee heb gegeven.

De 10 dingen die ik mijn leerlingen mee heb gegevenIk heb ruim 20 jaar voor de klas gestaan in het Special Onderwijs.
Een leerling kwam eens naar mij toe en zei: Peter, bedankt voor de vakkennis die jij met ons deelt, maar nog meer bedankt voor de levenslessen die je ons gaf!
Deze opmerking gaf mij een onverwacht inzicht in hoe ik mijn rol als leerkracht zag.
Ik ging nadenken over hoe ik lesgaf en wat ik voor levenslessen aan mijn leerlingen had gegeven. Ik heb die genoteerd en er verder niets mee gedaan.
Tijdens het schrijven van blogs en lezingen kwam ik die aantekeningen weer tegen. Ik vind ze waardevol en wil ze graag met anderen delen.

Hieronder vind je de 10 dingen die ik de leerlingen heb meegegeven:

1. Kijk naar datgene wat goed is en leer van je fouten

Datgene waar jij je op focust, wordt belangrijk. Zie je fouten of zie je de dingen die goed gaan? Om de focus naar het goede te stimuleren keek ik altijd met groen na en bij elke goed antwoord stond een groene krul. Ik vertelde de leerlingen hoeveel goed en stimuleerde hen om te leren van hun fouten.

2. Haal het maximale uit je leven

Iedereen heeft zijn eigen talenten. Door die talenten maximaal te ontwikkelen, zal je meer zelfvertrouwen krijgen en meer kunnen geven.
Als je meer kan geven ben je meer waard voor de ander.

3. Weet dat jij verantwoordelijk bent voor jouw keuze

De keuzes die je elke dag maakt, bepalen de richting van jouw levenspad. Niet de stem van de omgeving, maar de stem van jouw intuïtie vertelt je welke keuzes goed voor jou zijn.

4. Waardeer jezelf om wie je bent

Respect voor jezelf is de basis voor respect naar de ander. Niet je uiterlijk, maar je innerlijk zal je gelukkig maken. Je bent mooi zoals je bent.

5. Kijk naar wat jij kan betekenen voor de ander

Geef aan de ander, maar verwacht niets terug. Door te geven zal je terugkrijgen, ongeacht van wie. Luister naar de behoefte van de ander, maar ga niet over je eigen grenzen.

6. Durf anders te zijn en durf jezelf te zijn

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen talenten. Volg je hart en laat zien wie je bent. Alleen als jij jezelf bent, ben je op je sterkst. Weet dat ontwikkelen betekent veranderen, maar verander alleen als het goed voor jou is.

7. Weet dat je bent wie je zegt dat je bent

De wijze waarop jij jezelf beschrijft, is ook de manier waarop anderen naar je kijken. Spreek nooit met negatieve woorden over jezelf. Want anders ga je uiteindelijk geloven in een negatief zelfbeeld en dan ben je niet meer jezelf.

8. Sta regelmatig stil in het moment nu

Door dagelijks stil te staan in het proces dat leven heet, kun je dagelijks je koers aanpassen en zo minder ontsporen. Stel jezelf iedere dag de vraag: “ben ik goed bezig, bouw ik aan mijn toekomst en heb ik de juiste mensen om me heen?”

9. Liefde is de basis van een gelukkig leven

Zoek altijd naar de lichtpuntjes in de ander, verval niet in haat en boosheid. Weet dat de ander handelt vanuit zijn of haar levensvisie en ervaringen. Vergeef de ander en geef liefde aan iedereen. Dit is de kern van het leven.

10. Volg in alles je passie

Door te doen waar je goed in bent, waar jij je goed bij voelt, waar je energie van krijgt, creëer je geluksmomenten. Zo leef jij je leven vol passie!

Peter inhuren?