Perfectie versus wabi-sabi

Bij toeval kom ik een artikel (De Gelderlander) tegen over het afkeuren van groente en fruit. Ik lees dat de keurmeesters in opdracht van supermarkten groente en fruit afkeuren wat kwalitatief ruim voldoende tot goed is, alleen omdat de groente of het fruit cosmetisch niet aan de (door de supermarkten bepaalde) norm voldoet. De groente en het fruit wordt nu afgekeurd omdat het te klein, te rimpelig, te krom is. Gevolg: vernietiging van kwalitatief goede groente en fruit!

Ik staar naar buiten en denk aan de afbeeldingen op Instagram. Hier zie je ook steeds meer een trend van perfectie. Foto’s worden gefotoshopt en jongeren volgen influencers die perfectie stimuleren. Jezelf mogen zijn en tevreden zijn met je uiterlijk lijkt steeds verder van de jongeren af te komen staan. Maar ook de volwassenen wordt een schijnwereld voorgehouden. De foto’s in al de tijdschriften zijn bewerkt. In reclame online en op tv wordt je uitgedaagd om een apparaat te kopen waarmee je het ideale figuur zou kunnen creëren.

Hoe ver staat dit allemaal af van de werkelijkheid? Hoe anders is het leven! Het leven is niet perfect en zit vol uitdagingen!

Het verbaast me dan ook niet dat ik zie hoeveel moeite jongeren, maar ook volwassenen, hebben met het accepteren van tegenslagen en teleurstellingen. Hoe ze worstelen met de ontdekking dat je het leven niet kan fotoshoppen. Ik zie ook het verdriet en de frustratie als het echte leven toegang krijgt tot hun leven.

Hoe mooi is eigenlijk de werkelijkheid als men zou accepteren dat iedereen er mag zijn zoals hij of zij is. Gewoon jezelf zijn vanuit je authenticiteit. Waarom voeden we onze kinderen niet op vanuit imperfectie, vanuit wabi-sabi. Deze Japanse levensfilosofie staat voor de kracht van imperfectie. Opvoeden vanuit de realiteit te erkennen en te accepteren dat niets blijvend is, dat niets af is en niets perfect is.

Als je vanuit deze realiteit opvoedt, zowel als ouders, maar ook als maatschappij, heb je geen fotoshop meer nodig. Ben je mooi zoals je bent. Hoef jij je niet op te maken om je toonbaar te voelen. Is merkkleding niet nodig om bij een groep te horen. Want je bent goed genoeg zoals je bent.

Vanuit deze realiteit mag je fouten maken: dat zijn de momenten waarop je leert. Ga je kijken vanuit je kwaliteiten en waardeer je alles wat goed gaat. Ga je ook inzien dat je zelf niet altijd de omstandigheden kunt bepalen, maar wel hoe je met de omstandigheden omgaat.

De tijd en de energie die dan vrijkomt, kunnen we gaan besteden aan dingen die er werkelijk toe doen: echte persoonlijke ontwikkeling. Volgens mij zou een onderwijsvernieuwing moeten gaan over het invoeren van vakken waarin je de jongeren vaardigheden gaat aanleren als: zelfrespect en eigenwaarde, zelfredzaamheid, omgaan met negatieve gedachten, belang van voeding en gezondheid, omgaan met emoties, persoonlijke financiën en ondernemerschap. Hoe mooi  en puur zou de wereld dan zijn.

Als perfectie niet de norm zou zijn maar wabi-sabi.

Hoeveel jongeren zouden er dan geen zelfmoord plegen? Hoeveel teleurstellingen zouden dan afwezig zijn? Hoeveel menselijk drama zou als sneeuw voor de zon verdwijnen? Hoeveel plezier en geluk zou de mensheid dan ervaren? Hoe veel rijker en zinvoller zou het leven zijn? Hoeveel vreugde zouden we dan beleven aan bijvoorbeeld vervagende herfstbladeren of een vaas met craquelésporen? Dan zou een barst in een vaas deze juist interessanter maken. Dan zou te klein fruit gewoon in de winkel liggen en zou kromme groente niet vernietigd worden.

De wereld veranderen begint bij onszelf, dus daag ik jullie uit om, hoe klein de verandering ook is, een steentje bij te dragen aan een leven vanuit imperfectie!

Peter van Asten
 

>