Biografie Peter van Asten

Peter van Asten is een oplossingsgerichte, inspirerende persoonlijkheid.

Peter is op 20 januari 1958 geboren in ‘s-Hertogenbosch. Hij is één van de zes kinderen van het gezin. Hij had een vader die zijn hele leven vol passie actief was in het onderwijs en hij had een toegewijde moeder met een administratieve achtergrond, die met veel liefde haar kinderen verzorgde.

Al op jonge leeftijd laat Peter zien dat hij een ondernemersgeest heeft en organisatietalent bezit. Zo organiseert hij op vijfjarige leeftijd al spelletjesmiddagen in de tuin en op latere leeftijd rolschaatswedstrijden. Ook geeft hij regelmatig poppenkastvoorstellingen aan de jongste kinderen uit de wijk. Op zestienjarige leeftijd richt hij een basketballclub op en geeft hij – zonder opleiding – trainingen aan twee teams (pubers en jong volwassenen), zoals in de rest van zijn leven uit veel meer dingen zal blijken, is Peter een ware autodidact.

Na een onderwijscarrière binnen het Speciaal Onderwijs legt hij zich toe op het geven van trainingen. De de centrale thema’s waren: Zelfontplooiing, De impact van D.O.E.N.®, De kracht van gedachten en Spreken met PASSIE! en groeit hij uit tot een expert op deze gebieden.

LEVENSLESSEN EN INNERLIJK LEIDERSCHAP

Peter spreekt over het leven, de keuzes die men steeds weer maakt en de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Vanuit levenservaring en door het lezen van vele boeken en volgen van diverse cursussen en door coaches als George Zalucki, Tony Robbins, Nisandeh Neta, Bart van der Belt en Michael Pilazczyk is er een bron van kennis ontstaan waaruit Peter tijdens zijn trainingen put. Peters enthousiasme, de persoonlijke verhalen, zijn levenservaring en de ervaringen om steeds weer teleurstellingen te overwinnen zijn de ingrediënten om de toehoorders urenlang geboeid te laten luisteren.

De kern van zijn lezingen en trainingen is de ontdekkingsreis naar de positieve kwaliteiten en de uniciteit van elk individu en het samenvoegen van de kwaliteiten van de ander tot een elkaar versterkende groep. Daarnaast maakt hij steeds weer duidelijk hoe sterk de kracht van gedachten is. Maak een plan voor het leven, want anders heeft het leven een plan voor jou, is een van zijn boodschappen.. Ook laat hij je ervaren welke invloed jouw uitstelgedrag op jouw leven heeft. Daarom stimuleert hij de toehoorders om in actie te komen en wel nu: D.O.E.N.® staat dan ook voor Direct Onmiddellijk En Nu.

Het levensmotto van Peter van Asten:

Leef je leven, neem het in eigen hand en kleur het mooi in.

Maak van iedere dag een waardevolle dag.

Achtergrondinformatie

Peters jeugdjaren kenmerken zich door nogal wat ziekenhuisbezoeken en door niet onderkende leesblindheid is zijn schoolcarrière turbulent verlopen. Peter laat zich daardoor niet uit het veld slaan en kiest de weg naar een succesvolle loopbaan in het onderwijs. Ruim 20 jaar is hij werkzaam in het Speciaal Onderwijs, waarvan bijna 16 jaar met zeer moeilijk opvoedbare kinderen en pubers. In de loop van zijn carrière verschuiven zijn werkzaamheden naar de managementkant van het onderwijs. Peter zit vol vernieuwende ideeën en ‘kan niet’ en ‘gaat niet’ zijn voor hem juist een reden om zijn schouders eronder te zetten. Zo groeit hij uit tot een inspiratiebron voor vele leerlingen en collega’s.

Open kijk

Peter wil op een open manier met leerlingen omgaan. Ook stimuleert hij zijn leerlingen vanuit de eigen mogelijkheden te gaan denken. Zo kijkt hij met groen in plaats van met rood na. Noteert hij het aantal goede antwoorden in plaats van het aantal fouten. Op deze manier wil hij de leerlingen meegeven op zoek te gaan naar hun kwaliteiten en de dingen die goed gingen en te leren van dingen die niet goed gaan. Door een opmerking van een leerling, die hem vertelt dat hij geen les geeft, maar levenslessen, dring het tot Peter door dat je met leerlingen meer kan bereiken als je hen aanspoort om anders te kijken. Hij gaat hen steeds bewuster maken hun manier van denken en laat hen ervaren dat hun gedachten bepalend zijn voor de keuzes die de leerlingen zullen maken.

Zijn uitdagingen

Door een heftige uitbraak van een auto-immuunziekte wordt Peter gedwongen te stoppen met zijn onderwijscarrière. Tijdens het omgaan met en uiteindelijk overwinnen van deze auto-immuunziekte en door de verschillende revalidatieperiodes die Peter doormaakt (hartoperatie, ooroperaties, heupvervanging, hersenbloeding, verkeersongelukken), komt hij tot diepgaande inzichten. Hierdoor gaat hij anders tegen zichzelf en tegen uitdagingen aan kijken. Zijn positieve instelling, steeds gericht op maximaal herstel in combinatie met zijn ongekende hang naar het leven geven hem steeds de kracht om uit diepe dalen te klimmen.

Lezingen en trainingen

Voor Peter wordt het steeds duidelijker dat we op deze wereld zijn om te leren en te delen. Deze overtuiging en de verkregen inzichten wil hij dan ook doorgeven aan anderen. Om dit te realiseren startte hij begin 2016 met Ontwikkel Jezelf NU en is Peter cursussen gaan ontwikkelen: De impact van D.O.E.N.®, De kracht van gedachten en De Spiegelcursus.  Ook heeft hij een training, onder de naam Spreken met PASSIE!, ontwikkeld waarin het spreken voor een groep of in een zaal een feest is voor de spreker en het publiek wordt.

Daarnaast lanceerde Peter in 2018 zijn nieuwe website: PeterVanAsten.nl als basis voor de lezingen. Deze lezingen geeft  hij door het hele land. Hij koos voor drie doelgroepen: het bedrijfsleven, ondernemers en scholen. Naast deze lezingen verzorgt Peter trainingen op maat, waarin de impact van D.O.E.N.® en de kracht van gedachten de rode draad vormen.

Tenslotte wil Peter graag weer iets gaan betekenen voor jongwolwassenen. Daarom schrijft hij op dit moment aan een lezing met de werktitel: “Geen excuses meer, ik ga voor mijn eigen levenspad”.

Neem contact op met Peter

2 + 2 = ?