HOE DENKT DE MENS?

Denk jij zelf?

Heb JIJ wel eens stilgestaan bij jouw wereldbeeld?

Bepaal zelf wat je denktHeb jij je weleens afgevraagd waar de bron van jouw wereldbeeld ligt? In eerste instantie wordt dit beeld gevormd door de ervaringen, ideeën en uitingen van de mensen om je heen. Je ouders, de leerkrachten, de sportdocenten en trainers, de boeken die je leest, de vrienden waar je mee omgaat, de kranten en tijdschriften die je leest, de muziek die je luistert en alle media.Al deze bronnen samen leggen de basis van jouw wereldbeeld. Dit proces van beïnvloeding noemen we conditionering.

Conditionering

Natuurlijk zijn de mensen met wie jij omgaat ook geconditioneerd en hebben vanuit hun conditionering invloed op jouw wereldbeeld. Weet ook dat bepaalde gebeurtenissen in de wereld en specifieke gebeurtenissen in jouw leven van invloed zijn op jouw wereldbeeld. Ook de manier van kijken naar de wereld en het leven binnen jouw cultuur en subcultuur beïnvloeden jouw wereldbeeld.

Ieder van ons kent voldoende voorbeelden van verschillen in wereldbeeld tussen mensen en culturen, maar ook binnen één cultuur of subcultuur zie je verschillen tussen de wereldbeelden. Zo ontstonden de diverse godsdienstige stromingen binnen bijvoorbeeld het christendom en de muziekscene. Zelfs binnen vriendengroepen zie je diverse wereldbeelden.

Gedachten en overtuigingen

Jouw denken en jouw overtuigingen ontstaan vanuit het wereldbeeld dat jij hebt. Ik heb als leerkracht vele gesprekken gehad met mijn leerlingen en vaak waren zij ervan overtuigd dat wat zij dachten de enige waarheid was. Zo vertelde een leerling mij ooit dat hij vast en zeker niet een diploma zou kunnen halen. Zijn vader had nooit een opleiding afgemaakt en ook zijn opa was al vanaf jonge leeftijd aan het werk. “Ik ben niet slim”, zei de leerling en “ook thuis willen ze dat ik zo snel mogelijk van school kom om geld te gaan verdienen. Een goede huisvriend van ons zegt dat school een verspilling van tijd is.” Deze leerling zat in de opleiding tot timmerman en had het in de vingers. Hij was handig, doorzag de theorie en had een ruime mate van ruimtelijk inzicht. Alleen door de invloed van zijn omgeving was hij matig tot slecht gemotiveerd. In de vele gesprekken met de ouders en de leerling weekten de vakdocent en ik hem langzaam los van het wereldbeeld: “Voldoen aan de leerplicht en dan zo snel mogelijk aan het werk”. In het vierde jaar, het examenjaar, liep deze jongen stage bij een klusbedrijf en zodoende kwam hij in aanraking met andere mensen met een ander wereldbeeld: “als je goed bent in je vak kun je door middel van cursussen groeien in kennis en daarmee ook groeien in inkomen”. Hij kreeg veel complimenten over het geleverde werk en zijn kijk op scholing en toekomst veranderde langzaam. Deze leerling verliet de school met een diploma met prachtige cijfers en heeft carrière gemaakt binnen de bouwwereld.

De gedachten en de overtuigingen van de massa

De massa is overtuigd van vele algemeen aanvaarde ideeën over het leven, hun kansen voor de toekomst, hun kijk op de wereld, hun visie op religie en hoe wij als mensen in elkaar zitten. Maar in de praktijk blijken deze ideeën vaak onjuist. En niet alleen dat. Helaas is het denken over het algemeen negatief geladen. Herken jij dit? Voel jij je ook slachtoffer van de omstandigheden? Denk jij dat er niets aan te veranderen valt en je de omstandigheden moet accepteren zoals ze zijn? Heb je het idee dat je voor een dubbeltje geboren bent en nooit een kwartje zult worden? Dat ziektes je overkomen? Denk je ook weleens dat je, als je ergens anders geboren was, waarschijnlijk een beter leven met meer kansen zou hebben gehad?

De invloed van negatieve gedachten

De mens heeft gemiddeld per dag 60.000 tot 80.000 gedachten en bij de massa zijn deze gedachten vaak negatief of neutraal geladen. Wat voor invloed denk jij dat deze vele negatieve gedachten hebben op jouw gemoedstoestand? Is het dan vreemd dat er zoveel mensen rondlopen met een depressief gevoel? Negatieve gedachten hebben niet alleen invloed op jouw gevoel, maar ook op jouw handelen en op jouw omgeving.

Jouw denken bepaalt jouw handelen, dus …

Wetende dat jouw gedachten en overtuigingen de bepalende factoren zijn van jouw gevoel. Maar ook hoe jij in het leven staat en welke acties jij neemt. Zou het dan niet interessant zijn om te gaan werken aan een verandering in je basisgedachten? De kracht van gedachten is namelijk zo groot dat als je deze gedachten anders gaat laden en meer positieve gedachten per dag gaat creëren jij een andere invloed hebt op jouw stemming, jouw toekomst en jouw omgeving! Stel je ten doel om 2.000 gedachten per dag positief te laden en je zult zien dat je gevoel en kijk op de wereld langzaam zal veranderen.

Wil jij daadwerkelijk werken aan een positievere grondhouding?
Meld je dan aan voor Masterclass.

Peter van Asten
 

>