EEN COMPLIMENT GEVEN?

Geef elkaar meer complimenten

Geef eens vaker elkaar een compliment

Wikipedia  beschrijft het woord als volgt: “Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal – als uiting van waardering voor een geleverde prestatie”.

Van Dale verklaart  het woord compliment zo: “Waarderende opmerking, lofuiting, prijzen, vleiende opmerking; tegen iemand zeggen dat je iets goed van hem of haar vindt”.

Als ik de betekenis van het woord lees, lijkt het me een feest om een compliment te mogen geven of te ontvangen. Ik mag ook zeggen dat ik graag complimenten aan anderen geef, omdat ik zie wat het met de ander doet. De meesten vinden het heerlijk om een compliment te krijgen, sommigen weten zich geen raad, maar daarover later meer.

Een compliment is

een gratis cadeautje van onschatbare waarde!

Mijn ervaring

Zelf heb ik dit weekend mogen ervaren wat een compliment dat uit het hart komt voor iemand kan betekenen. Ik was op een groot internationaal congres en zag daar een ( zoals later bleek) Portugese vrouw. Ik zag haar tussen de ca. vierduizend aanwezigen een paar keer door de drie dagen heen. En steeds viel mij op met welke geweldige uitstraling zij te midden van die vierduizend mensen ten toon spreidde. Toen ik haar voor de derde keer opmerkte, besloot ik naar haar toe te gaan. Ik vroeg haar: “Mag ik jou iets vertellen vanuit mijn hart?” Ze zei, “Yes”. Waarop ik haar het volgende welgemeende compliment gaf: “Ik denk dat ik dit weekend getuige ben van de geboorte van een ster. Jouw uitstraling naar anderen is zo warm en bevat zoveel liefde dat ik zie dat de mensen om je heen ervan gaan stralen. Ik wens dan ook dat jij die warmte en liefde nog aan velen zal gaan geven, omdat je daarmee vele harten zult verwarmen”. De Portugese dame bedankte mij met betraande ogen en zei dat deze boodschap op het juiste moment aan haar werd gegeven. “Ik twijfel al geruime tijd aan mezelf en door jouw woorden krijg ik weer energie en zal ik met meer moed blijven geven. Dank je wel!”

Het effect

Terwijl dit zich afspeelde voelde ik dat de energie van de mensen om ons heen (zij waren collega’s die mijn compliment hadden gehoord) veranderde en dat op de gezichten een glimlach kwam. Wat heerlijk om een compliment te mogen geven!

Zes redenen

Zes redenen waarom een compliment geven moeilijk is?

1 – Gebrek aan bewuste aandacht

Veel alledaagse werkzaamheden krijgen geen of te weinig extra aandacht. Om hierin verbetering te brengen zal je een zekere mate van opmerkzaamheid moeten hebben. Om de goede eigenschappen en prestaties van anderen op te kunnen merken, moet je de ander en zijn prestaties belangrijk moeten vinden. Dit vereist een attitude van opmerkzaamheid. Als je bewuster je collega, je broer of zus, je man/vrouw of kind gaat volgen, ga je nieuwe dingen bij die ander ontdekken die zeker een compliment verdienen.

2 – Oprechtheid

Een compliment moet oprecht zijn. Geef nooit een compliment om een compliment te geven als het niet met respect, gevoel en vanuit je hart komt. De ontvanger zal namelijk voelen dat het geen oprecht compliment is.

3 – Angst voor jaloezie

Sommigen zijn bang dat er jaloerse collega’s zullen zijn of dat je er een onderlinge competitie mee door zou kunnen ontketenen. Belangrijker is dat je die mensen een compliment geeft die het verdienen. Voel je in een team of groep mensen niet verplicht om meerdere mensen te belonen terwijl slechts één van hen in het zonnetje gezet kan worden

4 – Dat is toch logisch?

Ga er ook niet van uit dat anderen ‘zelf wel snappen’ hoe goed zij zijn in het werk dat ze elke dag doen. Zelfs als iemand weet dat hij goede resultaten behaalt, is het toch prettig om daar met regelmaat waardering voor te krijgen.

5 – Daar worden mensen maar lui van

De laatste reden waarom mensen zuinig zijn met het geven van complimenten, heeft te maken met het feit dat sommige mensen denken dat je lui wordt van het ontvangen van complimenten.

6 – Angst voor een verkeerde reactie

Een compliment is een interpretatie van wat jij opmerkt of wat jou opvalt. Een compliment is in feite ook een beoordeling die jij geeft en dat kan lastig zijn. Goedbedoelde woorden kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden, waarmee we de relatie met de ander op het spel kunnen zetten. Andere redenen die de angst voeden zijn het gevoel dat je er verwachtingen mee schept, maar ook kun je er mensen mee voor het hoofd stoten en het zou kunnen zijn dat men je aanziet als een slijmbal.

Twee redenen waarom we het geven van complimenten vaak achterwege laten.

– 1 – Beloon ook jezelf

Beloon jezelf ook af en toe met een complimentje of beloning. Want wanneer was het de laatste keer dat je jezelf nog eens trakteerde op iets extra? Jezelf belonen kan in het begin een beetje vreemd overkomen, maar je zal merken dat door jezelf te complimenteren je zelfvertrouwen zal groeien.

– 2 – Geef eens een echt cadeautje!

Positieve en bemoedigende woorden uit het hart zijn vaak hele mooie complimenten. Toch is het niet verkeerd om soms een compliment gepaard te laten gaan met een geschenk. Dit hoeft niet meteen iets duur te zijn, het is het gebaar dat hier telt. Het is ook belangrijk dat je deze beloning meteen na het compliment geeft. Zo zie je zelf de reactie, wat jou ook een positief gevoel zal geven.

Zo neem je een complimenten in ontvangst!

Velen vinden een compliment ontvangen niet altijd gemakkelijk. Sommigen voelen zich ongemakkelijk bij het krijgen van een compliment. Of ze vragen zich af of ze het compliment wel verdienen. Het compliment erkennen en de gever oprecht bedanken is de basis van het ontvangen van een compliment.

Dit kun je zeggen als je een compliment krijgt

zeg gewoon dank je wel als je een compliment krijgtEen compliment ontvangen is dus niet moeilijk: gewoon oprecht “dank je wel” zeggen. Dat is alles. Dit toont dat je het compliment waardeert.
Zo zie je maar, het geven van een compliment is helemaal niet zo moeilijk. Dus als je weer in een situatie komt waarin iemand iets doet wat je kunt waarderen, laat het deze persoon dan ook weten.

Het verspreidt niet alleen  positieve energie, het is ook leuk om te doen en het kan iemands dag maken!

Ga vooral niet op de verontschuldigende toer: “Dat had je niet hoeven doen”, “Ach, het was een koopje”, “Wat ik deed was niet zo bijzonder”. Hiermee haal je namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit.

Oefen in het geven en ontvangen van complimenten

Door zelf ook complimenten terug te geven (niet direct en niet alleen aan dezelfde persoon) oefen je het geven van complimenten. Hoe beter je anderen complimenten kunt geven, hoe beter je leert ze ook aan jezelf te geven en te ontvangen.

Tien voorbeelden van complimenten

1.   Je bent een harde werker
2.   Super dat jij er bent
3.   Ik ben trots op je
4.   Goed idee van je
5.   Je leverde uitstekend werk
6.   Super gedaan
7.   Je bent inspirerend
8.   Wat heb jij dat creatief opgelost
9.   Ik heb respect voor je
10. Geweldige houding

De Spiegelcursus

Een van de onderdelen van de Spiegelcursus is taalgebruik en het geven van complimenten. Dus als je jezelf wilt ontplooien en met meer zelfvertrouwen een compliment wilt leren ontvangen en geven, meldt je dan aan voor de eerstvolgende Impact Van D.O.E.N.®

Peter van Asten
 

>